EcoVadis De 10 belangrijkste vragen beantwoord

1. Wat is EcoVadis?

EcoVadis is een internationaal platform dat bedrijven beoordeelt op hun duurzaamheidsprestaties. Het richt zich met name op bedrijven die leveren aan andere bedrijven (B2B) en onderdeel zijn van (internationale) toeleveringsketens. Bij een EcoVadis-beoordeling krijg je een scorekaart voor jouw bedrijf. EcoVadis kijkt daarbij naar 21 indicatoren verdeeld over vier thema’s: milieu, arbeids- & mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop. Er wordt bijvoorbeeld ingezoomd op je CO2-uitstoot en milieubeleid. Uiteindelijk rolt er een score van 0 tot 100 uit – hoe hoger, hoe beter. Bij een hoge score ontvang je een medaille (brons, zilver, goud of zelfs platinum) als erkenning. Grote klanten vragen hun leveranciers vaak om zo’n EcoVadis-duurzaamheidsscore, bijvoorbeeld als voorwaarde om zaken te doen. Voor jou als mkb’er (of je nu een productiebedrijf, transporteur, IT-bedrijf of dienstverlener bent) kan EcoVadis dus belangrijk zijn om aan te tonen dat je serieus met duurzaamheid bezig bent.

2. Hoe werkt het certificeringsproces stap voor stap?

    1. Registratie
      Je meldt je bedrijf online aan bij EcoVadis. Je maakt een profiel en vult basisinformatie in over je organisatie, waarna je een vragenlijst op maat krijgt.

    2. Vragenlijst invullen
      Je beantwoordt online vragen over je beleid en prestaties op het gebied van duurzaamheid. Hierbij upload je documenten als bewijs (bijv. beleid, certificaten, rapportages). Je kunt tussentijds opslaan en anderen erbij betrekken.

    3. Analyse door EcoVadis
      EcoVadis beoordeelt je antwoorden en controleert de meegestuurde documenten. Ze vertalen dit naar een scorekaart (rapport) met een eindscore en deelscores.

    4. Resultaat & scorecard
      Je ontvangt een scorekaart met jouw eindscore (0-100) en deelgebieden waarin je sterk of juist kwetsbaar bent. Haal je een bepaalde drempelwaarde, dan krijg je een medaille (Bronze, Silver, Gold, Platinum).

3. De vier hoofdonderwerpen (pijlers) uitgelicht, met voorbeelden

  1. Milieu (Environment)

    • Denk aan CO₂-uitstoot, afvalbeheer, energie- en waterverbruik, grondstoffengebruik en biodiversiteit.

    • Voor een transporteur gaat het bijvoorbeeld om schonere voertuigen en het goed monitoren van brandstof­verbruik. Voor een IT-dienstverlener kan het gaan om groene stroom, zuinige apparatuur en verminderd papier­gebruik.

  2. Arbeids- & Mensenrechten (Labour & Human Rights)

    • Het draait om veilige werkomstandigheden, eerlijke lonen, non-discriminatie en respect voor werknemers­rechten.

    • In een productiebedrijf kan dit betekenen dat je beschermende kleding en heldere veiligheidsprocedures hebt. Bij een dienstverlener draait het wellicht meer om diversiteitsbeleid en gelijke doorgroeikansen.

  3. Ethiek (Ethics)

    • Onderwerpen als anti-corruptie, een gedragscode, bescherming van klant- en bedrijfsgegevens, en transparante besluitvorming.

    • Een transportbedrijf kan laten zien dat er heldere regels zijn voor omgang met leveranciers en geen cadeaus boven een bepaalde waarde worden aangenomen. Bij een IT-bedrijf kijkt EcoVadis bijvoorbeeld naar hoe je klant­data beveiligt en hoe je omgaat met datalekken.

  4. Duurzame inkoop (Sustainable Procurement)

    • EcoVadis checkt of je leveranciers verantwoorde producten en diensten leveren, of je met hen afspraken maakt over duurzaamheid, enzovoort.

    • Een productiebedrijf kan bewijzen dat het grondstoffen koopt bij bedrijven met certificeringen of checks op arbeids­omstandigheden. Een kantoor kan aantonen dat de schoonmaak door een partij gebeurt die milieuvriendelijke schoonmaak­middelen gebruikt.

EcoVadis Badges Medailles

4. Welke EcoVadis badges en medailles zijn er?

EcoVadis-badges zijn herkenningen voor bedrijven die een goede basis op het gebied van duurzaamheid laten zien, maar (nog) niet in aanmerking komen voor een medaille. Sinds 2024 zijn er twee soorten badges:

  • Committed badge – Bedrijven met een EcoVadis-score van minimaal 45 punten. Dit onderstreept een stevige basis en duidelijke inzet voor duurzaamheid.

  • Fast Mover badge – Bedrijven met een score tussen 34 en 44 die hun totale score binnen 18 maanden met minstens 6 punten hebben verbeterd ten opzichte van de vorige evaluatie. Deze badge laat zien dat je in korte tijd flink vooruitgaat in je duurzaamheidsinspanningen.

Ook als je nog niet tot de koplopers behoort, kun je met een EcoVadis-badge laten zien dat je actief en serieus werkt aan duurzaamheid.

EcoVadis-medailles zijn er speciaal voor bedrijven die tot de beste presteerders behoren. Er zijn vier niveaus, gebaseerd op de scorepercentielen onder alle beoordeelde bedrijven:

  • Platinum – Top 1%

  • Goud – Top 5%

  • Zilver – Top 15%

  • Brons – Top 35%

De precieze scoregrenzen kunnen per jaar licht variëren. Over het algemeen komt Platinum neer op ongeveer 81 punten of meer, Goud rond 73+, Zilver rond 66+ en Brons rond 58+.

5. Wat zijn veelvoorkomende uitdagingen voor mkb-bedrijven tijdens het proces?

    • Gebrek aan expertise
      Veel mkb’s hebben geen toegewijde duurzaamheidsmedewerker, waardoor de vragenlijst complex kan lijken.

    • Beperkte tijd en middelen
      Druk met de dagelijkse bedrijfsvoering? Dan kan het verzamelen van data en documenten pittig zijn.

    • Documentatie en bewijsvoering
      EcoVadis wil vaak formeel vastgelegd beleid en rapportages zien. Dat heb je misschien niet altijd paraat en moet je soms nog (achteraf) opstellen.

    • Brede scope en jargon
      EcoVadis behandelt diverse onderwerpen, van milieu tot ethiek, wat in eerste instantie best overweldigend kan zijn.

6. Hoe helpt een consultant bij het behalen van een goede score?

  • Nulmeting & gap-analyse
    We brengen samen in kaart welke duurzaamheids­maatregelen en documenten je al hebt, en wat er ontbreekt om aan de EcoVadis-criteria te voldoen.

  • Advies over verbeteringen & documentatie
    We helpen je om beleid te formuleren en onderbouwing te verzamelen, zodat je antwoorden op de vragenlijst sterker worden.

  • Begeleiding bij de vragenlijst
    Een consultant kan je stap voor stap begeleiden of zelfs grotendeels het invulwerk voor je doen, uiteraard in nauw overleg.

  • Projectmanagement & coaching
    We bewaken deadlines en acties. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de voortgang.

  • Training en lange termijn ondersteuning
    We zorgen voor bewustwording in je organisatie en helpen je om duurzaamheids­beleid structureel te borgen.

7. Hoelang duurt het EcoVadis traject gemiddeld?

Meestal duurt het hele traject rond de twee à drie maanden. Het invullen van de vragenlijst kost afhankelijk van je voorbereiding een aantal weken. Daarna beoordeelt EcoVadis alles, wat doorgaans zes tot acht weken in beslag neemt. Begin dus op tijd, vooral als je een deadline hebt (bijvoorbeeld voor een offerte of tender).

8. Wat kun je alvast zelf doen om je voor te bereiden?

  • Verzamel relevante documenten
    Denk aan milieu- of MVO-beleid, HR-documenten, arbo-protocollen, inkoopcriteria, CO₂-metingen, etc.

  • Betrek de juiste mensen
    Je hebt input nodig van collega’s uit verschillende afdelingen, bijvoorbeeld HR (voor personeel), finance (voor energieverbruik), inkoop, enzovoort.

  • Verdiep je in de thema’s
    Kijk alvast welke vragen EcoVadis stelt per pijler: milieu, arbeids- & mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop.

  • Plan voldoende tijd in
    Zorg dat je niet op het laatste moment begint. Een goede planning met realistische deadlines helpt om stress te voorkomen.

9. Hoeveel tijd en inzet vraagt het van jouw kant?

Als consultant nemen we veel werk uit handen, maar jouw betrokkenheid is onmisbaar. Je levert documenten en gegevens aan en controleert of de antwoorden juist zijn. Reken op enkele uren per week in de aanloop, plus wat extra tijd voor interne afstemming. Hoe beter je voorbereid bent, hoe vlotter het gaat.

10. Is een goede score haalbaar voor kleinere bedrijven?

Absoluut! EcoVadis maakt de vragenlijst op maat voor jouw bedrijfsgrootte en sector, dus je wordt beoordeeld op wat voor jou relevant is. Met de juiste aanpak kunnen ook kleine organisaties gemakkelijk brons, zilver of zelfs goud scoren. Veel mkb-bedrijven hebben al bewezen dat zij prima kunnen concurreren met grotere spelers als ze serieus werk maken van hun duurzaamheid.

Klaar om aan de slag te gaan met EcoVadis?

Ben jij klaar om te laten zien dat jouw organisatie serieus werk maakt van duurzaamheid? Of je nu gaat voor een EcoVadis-badge als opstap of direct mikt op een medaille: wij helpen je graag bij ieder onderdeel van het proces. Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat we voor je kunnen betekenen. Samen bouwen we aan een duurzamere toekomst én een sterke marktpositie!

EcoVadis

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×