15 05


Geschreven op 15.05.2012
door : Michiel Pot

Wakker worden !!!!!

Soms dreig ik even de draad kwijt te raken. Dan maak ik dingen mee die mijn beeld van onze maatschappij hevig door elkaar schudden. Dat beeld ziet er in ruststand als volgt uit. Ik geloof dat de meeste mensen van goede wil zijn. Ik geloof dat we in een overwegend beschaafd en welvarend land leven. Ik ga ervan uit dat we met zijn allen vinden dat ook de zwakkeren onder ons een menswaardig bestaan verdienen en dat we daar ook wat voor over hebben. Maar onlangs werd dat beeld weer ongelofelijk onderuit gehaald. Dat kwam zo.
 Wij werden benaderd door het bedrijf SAP. Het software bedrijf wilde zich met haar marketingafdeling (17 personen) een middag inzetten voor de maatschappij. Daarbij maakten ze duidelijk echt iets te willen doen dat er toe deed. 'Dan zijn jullie bij ons aan het juiste adres', zeiden wij.

In ons maatschappelijk netwerk benaderden wij de Albert Schweitzer School in Haarlem. Dat is één van de 13 basisscholen in Nederland die speciaal zijn ingericht voor Langdurig Zieke Kinderen. Die scholen zijn er omdat chronisch zieke kinderen allerlei speciale voorzieningen nodig hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld speciaal ingerichte rustmogelijkheden, is er veel aandacht voor beweging, is er medische zorg aanwezig en wordt er samen gegeten. Alles staat in het teken om het kind zelfstandig om te laten gaan met de aandoening zodat het zo goed mogelijk kan leren op school.

Deze kinderen hebben continue voedingszorg nodig als onderdeel van de behandeling van hun ziekte. Continue voedingszorg betekent ook voedingszorg tijdens de dagdelen die zij op school doorbrengen. Want goede voeding kan veel bijdragen aan hun gezondheid. Sommige kinderen hebben als ze op deze scholen komen nog nooit vast voedsel gegeten maar alleen maar sondevoeding. Zij leren op deze scholen om vast voedsel te eten. Een belangrijke taak dus die een aantal van deze scholen al bijna een eeuw op zich neemt.

Maar wat blijkt. Door bezuinigingen kunnen de scholen deze maaltijden in het nieuwe schooljaar niet meer aanbieden. Wij hadden het project 'dat er toe deed' voor SAP gevonden. De 17 medewerkers van SAP gingen een middag lang ideëen bedenken en plannen maken om deze Albert Schweitzer School te helpen. Maar gedurende de middag zagen we de verontwaardiging bij de deelnemers groeien en ook wij zelf kregen steeds meer het idee dat we in een decor van een Kafka verhaal rond liepen. Want dit kon toch niet waar zijn. Let op; komend schooljaar duurt nog enkele maanden, DAARNA KUNNEN DIE MAALTIJDEN DUS NIET MEER BETAALD WORDEN!

Kinderen die aan het begin van hun leven al chronisch ziek zijn. Sommige van hen zullen zelfs nooit volwassen worden. En ergens in Den Haag heeft iemand zitten strepen en bedacht dat dat wel wat minder kon met die zieke kindjes. Dat dat geld beter besteed kon worden aan het ondersteunen van de chronisch zieke financiële sector zodat de bonussen betaald kunnen blijven worden. Maar nee, nu dreig ik cynisch te worden en doe ik mijn beeld van de maatschappij en de mens geweld aan. Het kan niet dat iemand dat bewust heeft bedacht. Dit is niet met opzet gebeurd. Er heeft gewoon iemand zitten slapen. Daarom schreeuw ik nu even richting Den Haag en de verantwoordelijken en ik vraag iedereen mee te schreeuwen.
WAKKER WORDEN!!!!!!!

PS.
Stuur dit bericht door op Facebook en op Twitter.
Wil op een andere manier helpen of geld geven, mail aan lzk.scholen@gmail.com.